Notícies

Héctor Illueca i l'alcalde de la Pobla de Vallbona signen un conveni per a la cessió de 29 habitatges per a lloguer social

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i l'alcalde de La Pobla de Vallbona, Josep Vicent García, han signat un conveni de col·laboració per a la cessió temporal de l'ús de 29 habitatges propietat de la Generalitat per a destinar-les a lloguer social o a l'allotjament de persones en especials situacions de vulnerabilitat residencial.

Va ser la primera de les actuacions que van convertir a la Pobla de Vallbona en el municipi amb un creixement més ràpid de Vivenda Social. En poc més d'un any ha permés passar de no tindre cap habitatge a 40 pisos de gestió pública després de la incorporació dels 29 habitatges cedides hui.

Es tracta dels immobles dels carrers Sant Sebastià 108 i Argila 99 les famílies dels quals anaven a ser desnonades i que, gràcies a l'actuació de l'Ajuntament i la Conselleria, van poder quedar-se a les seues cases. Els fets van succeir a la fi de novembre de 2020, quan es va tindre coneixement que més de 30 famílies anaven a ser desnonades el 8 de desembre de 2020.

L'alcalde de sa Pobla ha mostrat la seua satisfacció per un conveni que suposa la formalització d'un treball de més d'un any que “soluciona un potencial desnonament que haguera sigut molt dramàtic” per a moltes famílies. Amb això es demostra que s'ha fet “una bona gestió de la política d'habitatge, un dret que s’ha de tindre garantit davant situacions en què es pot trobar qualsevol veí.

Héctor Illueca ha ressaltat “la implicació de l'equip municipal en un episodi emblemàtic per a les polítiques d'habitatge que lluiten contra l'emergència residencial” i ha qualificat "d'actuació transcendent la que es va dur a terme per l'important contingut social i també per la perspectiva municipal”.

Ara, amb aquest conveni, la Generalitat cedeix en usdefruit a l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona els habitatges. A partir d'ací serà el propi Consistori el que s'encarregarà de la gestió dels immobles i percebrà els ingressos provinents de l'arrendament. A més, es podran incorporar al Registre d'Immobles per a habitatge social de l'Ajuntament.

Després de la signatura, en la qual han estat acompanyats per la directora general d'Emergència Residencial, Pura Peris, han visitat l'edifici d'habitatges objecte del conveni i el vicepresident ha pogut parlar amb algun dels seus residents.

Estes cases es posaran a la disposició de persones o unitats de convivència en situacions d'emergència en règim de lloguer social o ser destinades a reallotjament, de manera que els possibilite l'accés temporal a un habitatge de titularitat pública quan no disposen d'una solució residencial digna i adequada. Entre estes situacions està, entre altres, haver patit desnonament del seu habitatge habitual, residir en cases que no són adequades o situacions d'amuntegament.

La Generalitat cedeix gratuïtament l'usdefruit dels habitatges, mentre que l'Ajuntament es compromet a gestionar els habitatges, adjudicar-les a les persones o unitats de” convivència que complisquen les condicions de necessitat residencial, realitzar la subscripció dels contractes d'arrendament i el seguiment i control del compliment de les obligacions dels arrendataris.

La vigència del conveni serà de 10 anys sense perjudici de les pròrrogues que, pel mateix període, puguen acordar-se entre les parts fins a un màxim de 30 anys.

La compra d'aquests habitatges ha suposat una inversió d'1,7 milions d'euros. Al costat d'elles, la Conselleria també va adquirir en el municipi un altre habitatge al BBVA i a la fi de 2020, es van comprar altres tres habitatges a la SAREB.